facebook tracking

"Als datacenter beveiliger bewaak je letterlijk de muren van het internet"

Egge is security officer bij Workrate en werkt al jarenlang op locatie bij een van de grootste datacenter providers ter wereld. 

Datacenters zijn letterlijk de muren van ons internet. Hoe houd je die veilig?

Als datacenters de muren van het internet zijn, dan zijn wij de poortwachters. Wij zorgen ervoor dat alleen de mensen met de juiste toestemming toegang hebben tot het terrein en het datacenter. Dit zijn medewerkers van het datacenters, maar ook bv. de onderhoudsmonteurs van haar klanten. Iedereen die het datacenter binnenkomt dient zich te legitimeren en wordt op papier en op beeld geregistreerd d.m.v. CCTV. Daarnaast is voor veel ruimtes biometrische identificatie nodig (zoals vingerafdrukscanners en iris-scanners).

Uiteraard beveiligen we het datacenter niet alleen tegen bedreigingen van buitenaf, maar houden we het datacenter zelf veilig voor de mensen die er werken. Zijn de vluchtwegen vrij? Zijn er geen brandgevaarlijke situaties of lampen defect? En ook belangrijk; zijn er rare geuren aanwezig in de ruimtes? Mocht er iets niet in orde zijn dan maken we hier melding van en indien nodig schakelen we gelijk de hulp in van een Site Engineer van het datacenter om het probleem nader te onderzoeken.

Liggen er dan dagelijks dreigingen op de loer?

De ene dag is het hollen, de andere dag is het wat meer stil staan. Zo lig je vandaag met de spreekwoordelijke voeten op de balie en de volgende dag drink je enkel koude koffie omdat het druk is. Dat eerste betekent overigens niet dat je kunt nietsnutten. Je bent dagelijks in contact met diverse nationale en internationale klanten en ondanks dat er niet direct gevaar op de loer ligt, moet je altijd haarscherp en alert blijven.

Bij datacenter security komt een hoop meer kijken dan de standaard beveiliging van een pand en dat maakt het toch wel een speciale, dynamische business om in te werken. Er verandert continu wel iets op beveiligingsgebied, zoals de beveiligingsmiddelen, reguleringen en de wensen van de klant. Ik werk nu 17 jaar bij deze datacenter locatie en ik kan in alle eerlijkheid zeggen dat ik vooralsnog elke dag iets nieuws heb geleerd!

Je werkt voor Workrate, maar bent voornamelijk op locatie van de klant van Workrate. Is dat niet verwarrend?

Je krijgt het beste van beide werelden. Om bepaalde werkzaamheden uit te mogen voeren verzorgen zowel het datacenter als Workrate cursussen. Je leert dus ontzettend veel. En hoewel we binnen dit datacenter natuurlijk een contractor zijn, laten ze dit als organisatie niet blijken. De medewerkers geven het gevoel dat we bij “de club” horen en de werksfeer- en omgeving in het datacenter is zeer prettig.

Het bijzondere aan Workrate is dat het opmerkelijk snel gegroeid is. Binnen de 17 jaar dat ik op deze datacenterlocatie werk is Workrate uitgegroeid tot de grootste datacenter beveiliger van Nederland en heeft deze datacenter provider een aantal van maar liefst negen datacenters bereikt, waarvan het tiende datacenter, in Amsterdam, inmiddels in aanbouw is. Ik vind het mooi dat ik de groei van beide bedrijven mag meemaken en geeft bovendien aan dat het belang van de datacenter sector alleen maar toeneemt.

 

Already working at Workrate?

Let’s recruit together and find your next colleague.

  • Egge Petzinger
  • Marielle
  • Rachana
  • Sanne
Teamtailor

Employer branding by Teamtailor